Przejściowa niedoczynność przytarczyc podczas ostrego zatrucia alkoholem

HYPOCALCEMIA i hipomagnezemia są często spotykane u alkoholikow.Zmiany te przypisano współistniejącej hipoalbuminemii, 3 złym odżywianiu oraz zwiększonej utracie wapnia i magnezu w moczu 6, 7 Hipokalcemia u alkoholików została również zahamowana. przypisuje się zaburzeniom absorpcji wapnia w jelitach8 9 10 z powodu hipowitaminozy D, 2, 11 12 13 niedoczynności przytarczyc i oporności na hormon parathormonowy spowodowanej ciężkim niedoborem magnezu. 14, 15 Pomimo częstego występowania hipokalcemii i hipomagnezemii u osób z przewlekłym alkoholizmem rola samego alkoholu w jego rozwoju pozostaje niejasna. Kilka kontrolowanych badań nad wpływem krótkotrwałego spożywania alkoholu na metabolizm wapnia i magnezu u zdrowych osób 6, 7, 16 17 18 19 20 konsekwentnie wykazało, że alkohol zwiększa wydalanie wapnia i magnezu, 6, 7, ale nie ma konsensusu o zmianach stężeń wapnia i magnezu w surowicy 6, 16 17 18 19 W szczególności rola hormonu przytarczyc w zmianach obserwowanych w surowicy i moczu w stężeniach wapnia i magnezu po krótkotrwałym podawaniu alkoholu jest słabo poznana. Szczegółowa znajomość krótkoterminowych skutków działania alkoholu na metabolizm wapnia, magnezu i parathormonu może mieć szczególne znaczenie w wyjaśnieniu mechanizmów leżących u podstaw choroby kości związanej z nadużywaniem alkoholu.21 22 23 24 W związku z tym przeprowadziliśmy kontrolowane badanie w normalnych mężczyzn i kobiet w celu określenia krótkoterminowych skutków alkoholu na metabolizm wapnia i magnezu oraz na poziom parathormonu, witaminy D i kalcytoniny. Nasze wyniki sugerują, że krótkotrwałe podawanie alkoholu powoduje przejściową niedoczynność przytarczyc, co prowadzi do hipokalcemii, hiperkalciurii i hipermagnesurii.
Metody
Przedmioty i projekt studiów
Przebadaliśmy 17 normalnych mężczyzn (przedział wiekowy od 21 do 35 lat, średnia, 25) i 7 normalnych kobiet (przedział wiekowy od 20 do 42 lat, średnia 27) z dziennym spożyciem alkoholu od jednego do dwóch napojów. Badanych poproszono o powstrzymanie się od alkoholu na tydzień przed badaniem. Żaden nie przyjmował żadnych leków w czasie badania. Wszyscy badani brali udział w dwóch sesjach badawczych, z których jedna dotyczył spożywania alkoholu, a druga spożywania soku owocowego, w kolejności losowej. Przerwa między tymi sesjami była dla mężczyzn co najmniej dwa tygodnie. Kobiety były badane podczas wczesnej fazy folikularnej dwóch kolejnych cykli menstruacyjnych; przerwa między sesją alkoholową a sesją kontrolną trwała cztery tygodnie. Protokół badania został zatwierdzony przez uniwersytecką komisję etyki i każdy z uczestników wyraził świadomą zgodę.
W każdym dniu badania uczestnicy mieli lunch od 2 do 3 wieczorem. Przed obydwoma badaniami kobiety otrzymywały posiłki na oddziale metabolicznym zawierającym identyczne ilości węglowodanów, białek, wapnia i magnezu. Mężczyźni nie jedli na oddziale metabolicznym, ale zostali poproszeni o zjedzenie tego samego posiłku przed obydwoma badaniami. Wszystkie badania rozpoczęto o godzinie 18.00. Podczas każdej sesji uczestnicy wypili alkohol (1,5 g na kilogram masy ciała dla mężczyzn i 1,2 lub 1,4 g na kilogram dla kobiet) jako 15% (vol / vol) roztworu w soku owocowym lub równe objętość (10 ml na kilogram) soku owocowego bez alkoholu
[więcej w: zmiany barwnikowe skóry, sytuacja kryzysowa definicja, polfilin prolongatum ]