Przejściowa niedoczynność przytarczyc podczas ostrego zatrucia alkoholem czesc 4

Stężenia magnezu w surowicy (17 osób) i wydalanie magnezu magnezu (9 osób) podczas badań nad alkoholem i kontrolą u zdrowych mężczyzn. Alkohol (wypełnione kółka i słupki) lub sok (otwarte kółka i słupki) został spożyty w ciągu trzech godzin (od 6 do 21) począwszy od czasu 0. Gwiazdki (P <0,05) i sztylety (P <0,01) wskazują na znaczne różnice między wartościami zmierzonymi podczas dwóch badań. Ryc. 4. Ryc. 4. Średnie (. SE) Stężenia fosforanów w surowicy (17 osób) i wydalanie z moczem fosforanów (9 osób) podczas badań nad alkoholem i kontrolą u zdrowych mężczyzn. Alkohol (wypełnione kółka i słupki) lub sok (otwarte kółka i słupki) spożywano w ciągu trzech godzin (od 6 do 21) począwszy od czasu 0. Gwiazdki (P <0,01) i sztylety (P <0,05) wskazują na znaczne różnice między wartościami zmierzonymi podczas dwóch badań.
Tabela 2. Tabela 2. Średnie stężenie w surowicy hormonu przytarczycznego, jonizowanego wapnia, magnezu i fosforanu podczas badania i badania na alkoholu u siedmiu normalnych kobiet. * Tabela 3. Tabela 3. Średnie wydzielanie moczu z wapnia, magnezu i fosforanu w siedmiu Normalne kobiety podczas kontroli i badania nad alkoholem * Średnie stężenie alkoholu we krwi osiągnęło szczyt 37,5 . 1,6 mmol na litr u mężczyzn i 38,0 . 3,2 mmol na litr u kobiet (tabela 1) cztery godziny po podaniu alkoholu zaczął. Jak pokazano dla mężczyzn na rycinach 2 3 4 i dla kobiet w tabelach 2 i 3, podstawowe poziomy wszystkich zmiennych mierzonych w surowicy i moczu były podobne podczas obu sesji. Ponadto wydalanie z moczem kreatyniny było podobne w obu badaniach (dane nieukazane).
Studia u mężczyzn
W fazie badania spożycia alkoholu średnie stężenie parathormonu w surowicy spadło z 16,1 . 2,1 do 6,8 . 0,9 ng na litr, osiągając najniższy poziom w ciągu trzech godzin. Wartość w tym czasie wynosiła 30 procent wartości podczas sesji kontrolnej (P <0,004) (ryc. 1). Następnie wzrastał powyżej poziomu podstawowego i był o 34 i 52 procent wyższy (P <0,05) niż odpowiednie wartości kontrolne odpowiednio 12 i 16 godzin po rozpoczęciu spożycia alkoholu (ryc. 1).
Spadek stężeń wapnia zjonizowanego w surowicy (z 1,18 . 0,01 do 1,15 . 0,01 mmol na litr) po spożyciu alkoholu nastąpił po obniżeniu stężenia parathormonu w surowicy, a poziomy były niższe niż wartości po spożyciu soku owocowego od sześciu godziny dalej (ryc. 2). Zmiana całkowitego stężenia wapnia w surowicy przebiegała według podobnego schematu, chociaż poziomy były znacznie niższe niż w badaniu kontrolnym tylko po 8 i 12 godzinach (ryc. 2). Wydalanie wapnia z moczem było dwukrotnie większe podczas spożywania alkoholu niż podczas spożywania soku owocowego (P <0,01), a pozostało tak przez trzy godziny po zaprzestaniu podawania soku lub alkoholu (P <0,05) ( Ryc. 2). W momencie wzrostu stężeń parathormonu w surowicy wydalanie wapnia z moczem było niższe niż podczas badania kontrolnego (p <0,01) (ryc. 2). Wchłanianie wapnia przez jelit mierzone za pomocą testu stabilnego strontu było podobne po spożyciu alkoholu lub po spożyciu soku owocowego.
Po spożyciu alkoholu średnie stężenie magnezu w surowicy wzrosło, osiągając maksimum po czterech godzinach, kiedy było o 7,9 procent wyższe niż podczas badania kontrolnego (P <0,05) (ryc. [patrz też: apteka internetowa najtańsza, czy można biegać codziennie, polfilin prolongatum ]